Senaste nytt: PIACS ansöker gemensamt inför PO1

Bild till PIACS

Nu närmar sig utlysningen inför en PO1-ansökan med stormsteg. I början av nästa vecka kommer ESF-rådet att släppa den. Enligt ESF-rådets prioriterade lösning, som fått ganska brett stöd i både styrgrupp och inom de olika utvecklingsgrupperna, kommer nu PIACS-projektet att skicka in en gemensam projektansökan för själva genomförandefasen för de utvecklingsgrupper som har valt att gå vidare in ett genomförandeprojekt.

För att vi tillsammans ska kunna skapa en bra gemensam ansökan behöver projektledningen därför ett första underlag från de utvecklingsgrupper som har bestämt att gå vidare till en PO1-ansökan. Många av er har redan funderat på många viktiga frågor som budget, samverkansorganisationer och så vidare. Det vill nu samla in så att vi under en gemensam dialogträff den 30 maj (se mer om inbjudan och anmälan här) tillsammans kan diskutera den gemensamma ansökan. Eftersom tiden tyvärr är knapp behöver vi denna information redan den 13 maj kl.17.00. Vi finns här om du har frågor och funderingar.

Vill du ha hjälp och stöd direkt från ESF, läs mer om det här.

Vi behöver följande (se gärna detta som en mall om ni vill):

  • Omvärldsanalys på området – vilka har gjort liknande saker förut? Finns det relevanta handböcker, forskning, rapporter på området? Och så vidare.
  • Samverkansorganisationer – vilka organisationer behöver ni samverka med för att uppnå målen i ert genomförandeprojekt?
  • Medfinansiärer – Vilka är era medfinansiärer i projektet? Tänk på att det både kan vara offentliga och andra som är medfinansiärer och att det kan handla om kontanta pengar men också rapporterad tid.
  • Jämställdhet – ESF har höjt kraven på att ha med en tydlig jämställdhetsanalys i genomförandeprojekten. Vad finns det för jämställdhetsperspektiv på er fråga? Här är länken till ESI-support.
  • Personalorganisation – Anser ni att ni behöver anställd personal för att uppnå era mål i genomförandeprojektet? Beskriv.
  • Aktivitetsplan och budget – Vad ska ni göra för konkreta aktiviteter i projektet, hur ska de genomföras och vad kommer detta att kosta? För inspiration och vägledning (det är viktigt att ni använder ESF-rådets budgetmall)- ESF-rådets infosida för budget.  Direktlänk till ESF-rådets aktuella budgetmall
  • Ett namnförslag per utvecklingsgrupp på vem som är villig att ingå i den gemensamma skrivgruppen.

Utifrån det ni levererar till oss kommer vi att diskutera hur den gemensamma ansökan ska utformas. Det kan ju visa sig, när vi väl sätter oss ner och går igenom era konkreta listor med aktiviteter, att ni åtminstone delvis planerar aktiviteter som är parallella. Då ska vi förstås undersöka om det går att samordna, vilket i sin tur påverkar budgeten.

Vi har fått en del frågor om hur stor den gemensamma projektledningen kommer att bli. Vi tror att det rör sig om en projektledare på heltid, en projektekonom på heltid, en kommunikatör på heltid. Men exakt utformning måste vi bestämma tillsammans. Förutom dessa ‘centrala’ tjänster blir det också utrymme för delprojektledare och medarbetare som leder och genomför arbetet i de delprojekt som skapas i den gemensamma ansökan.

Vi har också fått frågor om projektägarskapet. Blir det Forum, eller blir det Coompanion, eller någon annan? Det enda vi kan säga just nu är att både Forum och Coompanion har sagt att de är villiga att undersöka förutsättningarna för det. Frågan om hur likviditetsproblematiken ska lösas, det är ju en hel del pengar att ligga ute med i perioder för den som är projektägare, är en viktig del av dessa förutsättningar.

Sist men inte minst har vi fått frågor om styrningen av detta gemensamma projekt. Vi har just nu inget konkret förslag om detta, men vår inställning är att skapa ett så platt projekt som möjligt där många blir involverade i styrningen. Vi kommer att skicka ut ett förslag inför mötet den 30/5 om hur styrningen av projektet ska gå till.

I alla dessa olika delar av hur det gemensamma projektet ska fungera, har vi att tillsammans svara på hur. Det är just det som den gemensamma ansökningsprocessen ska fokusera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *